Laden...

Het werkwoord "Willen"


Datum: 12/03/2016Terug naar overzicht
Bij de meeste werkwoorden in de Nederlandse taal gebruik je bij de 3e persoon enkelvoud (hij, zij, het) de stam van het werkwoord + t.
 
Maar is dat ook zo bij het werkwoord Willen?
 
Willen is bijna regelmatig in de tegenwoordige tijd, maar de 3e persoon enkelvoud is een uitzondering. De regel stam + t geldt hier niet. Het is dus: hij wil, zij wil, Kees wil enzovoort. De vorm hij wilt, de leerling wilt zal je in sommige delen van het land horen, maar wordt niet als standaardtaal gezien.
 
Waarom is dat nou zo?
 
In een oude grammatica, die van W.G. Brill (1871), wordt over willen gezegd dat dit werkwoord vroeger geen tegenwoordige tijd had, maar wel een aanvoegende wijs:  WILLE. Deze vorm is al lang verouderd, maar is nog wel te vinden in enkele uitdrukkingen: Omwille van, Ter wille van.
 
De aanvoegende wijs is een werkwoordsvorm die onder meer een wens uitdrukt. In het hedendaagse Nederlands is het gebruik van de aanvoegende wijs beperkt tot vaste uitdrukkingen. (koste wat het kost, leve de koningin, het zij zo)
 
Toen het werkwoord willen in de loop der tijd ook als een gewone tegenwoordige tijd werd gebruikt, werd de persoonsvorm "wil". 
 
Wanneer gebruik je wil+t?
 
De vorm wilt gebruik je alleen bij jij en u: jij wilt dat doen, u wilt een kopje koffie. Maar ook bij deze vorm zijn de meningen verdeeld, want je kunt immers ook zeggen: jij wil dat doen, u wil een kopje koffie.
 
Jij/u wil wordt gezien als spreektaal. Genootschap Onze Taal raadt aan om deze vormen niet te schijven. Gebruik daarom in de formele taal “jij wilt” en “u wilt”.
 
En nu ben ik heel nieuwsgierig. Welke vorm van het werkwoord willen gebruik jij? Laat hieronder een reactie achter op mijn blog. Ik ben je dankbaar dat je mijn blog helemaal hebt gelezen en dat je een reactie achterlaat.

Reacties

Laat een reactie achter!

Uw naam:
Uw emailadres:
Uw bericht:
Workshops | Cookie instellingen | Over ons | Klachtenprocedure | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Login voor leden |