Laden...

Ken jij Frans?


Datum: 14/04/2016Terug naar overzicht
Ken jij Frans? Is deze zin goed of fout? Het is bij deze zin maar net hoe je het bedoelt? Bedoel je Frans als persoon of bedoel je de Franse taal. Kennen en kunnen zijn woorden die erg op elkaar lijken qua schrijfwijze. Ook klinken de woorden bijna hetzelfde, terwijl de betekenis toch verschillend is.Vaak worden dit soort woorden verkeerd gebruikt.
 
Kennen / Kunnen
 
Kennen kan alleen gebruikt worden in de betekenis van weten, iets doorhebben.  Zoals het kennen van je les of een persoon: Ik ken Frans al jaren.
 
Kunnen gebruik je als iets mogelijk is of dat je de vaardigheid beheerst: ik kan Frans (de taal ;-).
 
 
Liggen / Leggen
 
Liggen gebruik je als er sprake is van rust: ik lig te slapen in mijn bed.
 
Leggen gebruik je als er sprake is van beweging: ik leg het boek op de kast.
 
 
Schijnen / Blijken (schijnbaar / blijkbaar)
 
Schijnen wordt gebruikt als je iets vermoedt, het zou misschien wel eens waar kunnen zijn:  Mieke is veel minder thuis tegenwoordig en ze kleedt zich anders. Schijnbaar heeft ze een vriend.
 
Blijken wordt gebruikt als je ervan overtuigd bent, dat de kwestie waarover het gaat, bewezen is: Mieke is gezien met een man en bovendien staat haar huis te koop. Blijkbaar heeft zij een vriend.
 
 
Probeer nu de volgende zinnen in te vullen. Plaats de antwoorden in een reactie op deze blog.
 
 
1. Hij ……. (legt/ligt) te rusten op de bank.
 
2. (ken/kan) ….. jij de regels voor het schrijven van een goede brief?
 
3. Dan ……. (kun/ken) jij er ook een schrijven.
 
 
Ik ben natuurlijk heel benieuwd of jij moeite hebt met woorden die veel op elkaar lijken. En zo ja met welke? Laat het ons weten in een reactie op deze blog. We leren tenslotte allemaal van elkaar!

Reacties

Laat een reactie achter!

Uw naam:
Uw emailadres:
Uw bericht:
Workshops | Cookie instellingen | Over ons | Klachtenprocedure | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Login voor leden |